Home Blog

Blog

“We hebben altijd de perceptie tegen”

  • November 25, 2016
  • Véronique

Ervaring met 3D-geprinte maquettes had Dethier nog niet. Hoewel de techniek van 3D-printing hen bekend was, hielden ze het tot voor kort bij traditionele maquettebouw. Vooral omdat ze niet vertrouwd waren met de mogelijkheden van maquettes op basis van 3D-printing.

Onbekend is onbemind

Philip Carens, commercieel manager bij Dethier, was na het bezoek van Cr3do aangenaam verrast: “We waren in de veronderstelling dat 3D-geprinte maquettes vooral gebruikt werden als werk- en niet als presentatiemaquettes. We wisten niet dat 3D-printing dezelfde graad van afwerking op het vlak van materialen en texturen toeliet als klassieke maquettebouw.”

Tot ze, Cr3do, die ze al een paar keer in de media waren tegengekomen – o.a. in Made in Limburg en via de artikels over de grootste 3D-geprinte maquette voor Corda Campus – over de vloer kregen. Dethier was voor het project Wilgaard in Willebroek op zoek naar een presentatiemaquette. Philip Carens leerde via Cr3do de talrijke opties kennen die 3D-geprinte maquettes, al dan niet in combinatie met klassieke maquettebouw, te bieden hebben.

Realiteitsgetrouwheid cruciaal bij presentatiemaquettes

Presentatiemaquettes, 3D-renders en brochures geven een beeld van een project dat er nog niet is,” vertelt hij. “Ze helpen om de toekomstige bewoner een beter inzicht te geven in een ontwerp dan een 2D-plan op papier. Klanten grijpen er dan ook vaak naar terug eens het project er staat en kijken of het plan wel degelijk overeenstemt met de realiteit. Indien er daar verschil zit, heb je altijd de perceptie tegen.”

“Er werd naar ons geluisterd”

We waren aangenaam verrast door het resultaat en dat terwijl we niet wisten wat we moesten verwachten,” vertelt Philip Carens. “Voor ons was, los van de keuze tussen traditionele maquettebouw en 3D-printing, de manier van samenwerken met de leverancier heel belangrijk. Het maken van de 3D-geprinte maquette nam toch een aantal weken in beslag. Cr3do had heel goed geluisterd naar onze behoeften en besognes, ook omdat we de mogelijkheden van 3D-printing niet kenden. Ze waren heel open en transparant doorheen het hele traject. We waren heel tevreden met de communicatie, feedback en afstemming over de maquette en de timing. Cr3do bood ons ook de gelegenheid om tijdens de opbouw de maquette te gaan bekijken en tijdig bij te sturen indien nodig.”

3D-geprinte maquette als extra tool om potentiële kopers aan te trekken

Nu de maquette van Cr3do er is, kunnen we perfect vergelijken tussen een traditionele en 3D-geprinte maquette,” geeft Philip Carens van Dethier aan. “Ze staan bij ons op kantoor naast elkaar waardoor je effectief ziet dat er geen verschil is in de visuele kwaliteit en de graad van afwerking. De 3D-geprinte presentatiemaquette is voor ons een extra tool bij de commercialisering van De Wilgaard.

Technische fiche 3D-geprinte maquette


3D-geprint in ABS, afgewerkt met texturen
Omvang: 120 x 120cm
Schaal: 1/100ste
Onderstel van 90cm hoog
Gesloten stolp in Plexiglas van 30cm hoog
Verlichting met dimoptie
Over het project De Wilgaard

Dethier won samen met Grosemans & Heylen architecten uit Sint-Truiden de wedstrijd die de gemeente Willebroek uitschreef om een braakliggend terrein een nieuwe invulling te geven. Hun ontwikkelingsvisie was doorslaggevend bij de keuze van de gemeente. Begin 2017 start Dethier met de bouw van 26 appartementen en 4 handelsruimtes. Een deel van het perceel krijgt een groene invulling die aansluit op een openbaar plein, en wordt ook teruggegeven aan de gemeente.

De 3D-maquette die Cr3do printte voor het project zal te zien zijn tijdens het lanceringsevenement- en weekend in Willebroek.

Over Dethier

Bouwbedrijf en projectontwikkelaar, Dethier, heeft een lange staat van dienst. Met 70 jaar ervaring, 120 medewerkers en 3 vestigingen (Alken, Herentals en Londerzeel) realiseren ze in opdracht schoolgebouwen , stadhuizen, sociale en assistentiewoningen, kantoorgebouwen, commercieel vastgoed en in eigen beheer appartementsgebouwen, al dan niet in combinatie met commerciële ruimtes zoals het project De Wilgaard. “We zijn tegelijk bouwheer en aannemer en merken dat klanten dat zien als een voordeel. We begeleiden een bouwproces van a tot z en hebben daarvoor de nodige kennis en medewerkers in huis. We willen onze klanten ontzorgen,” vertelt Philip Carens. Dethier is in Limburg, Antwerpen en Vlaams-Brabant uitgegroeid tot een vaste waarde.

Wat CR3DO en Stadsbader met elkaar gemeen hebben

Lees meer

Onze eerste smartmaquette is er

Lees meer

De 3D-print Markt

Lees meer

De Wilgaard: geprint in 3D, toch klassiek afgewerkt

Lees meer