Home Blog

Blog

Vrees voor steriele 3D-geprinte maquettes ongegrond

  • October 28, 2016
  • Véronique

Een van de grootste misvattingen die er leven bij architecten en projectontwikkelaars in verband met 3D-geprinte maquettes – en 3D-printing in het algemeen – is dat de afwerkingsmogelijkheden heel wat beperkter zijn dan het geval is bij traditionele, met de hand gemaakte maquettes of modellen.

Minder beleving met 3D-geprinte maquettes?

Heel wat architecten en projectontwikkelaars zijn nog bevooroordeeld als het gaat om 3D-geprinte maquettes. Vaak associëren ze 3D-printing met cleane, steriele en eenkleurige maquettes die in afwerkingsgraad en finesse niets vandoen hebben met diegene die nog met de hand zijn opgemaakt en afgewerkt.

Ze vrezen dat je er als ontwerper, architect, marketeer of verkoper niet in slaagt om met 3D-geprinte maquettes bij de kijker of klant hetzelfde be- en inlevingsgevoel op te roepen dan met traditionele maquettes.

Niets is minder waar.

maquette-1

Net meer mogelijkheden met 3D-geprinte maquettes

3D-geprinte maquettes kunnen om te beginnen meer gesofisticeerde en grilliger vormen aan dan klassieke maquettes. Sommige vormen zijn gewoon niet haalbaar als ze met de hand zouden moeten worden gemaakt. Niet alleen omwille van de kost aan manuren, maar ook omdat handwerk niet in staat is om bepaalde constructies tot stand te brengen.

Bovendien zijn 3D-geprinte maquettes solider dan traditionele maquettes. Ze bieden een steviger en duurzamer basis die zonder risico op beschadiging of instabiliteit meerdere malen verplaatst en verhuisd kan worden. Dit is geen onbelangrijk gegeven voor maquettes die bijvoorbeeld om marketing- of verkoopsdoeleinden af en toe de baan op moeten. Het maakt een 3D-geprinte maquette in elk geval duurzamer dan een traditionele.

3D-geprinte maquettes hoeven niet in te boeten qua uitstraling

De keuze aan materialen waarin een maquette kan worden geprint met een 3D-printer kan of mag geen remmende factor zijn. Deze zijn de voorbije jaren fors uitgebreid. Eens een 3D-geprinte maquette uit de machine is gerold, is nog heel wat afwerking mogelijk door toevoeging van extra voorwerpen, texturen en kleuren.

Bij 3D-printing kan men perfect hetzelfde resultaat en dezelfde uitstraling bekomen, zowel in de constructies als in de omgeving, als bij een traditionele maquette. Gevels, ramen, balkons enz. ‘afwerken’ in (bak)stenenmotief of hout, natuurelementen toevoegen zoals grasperken, bomen, struiken of bloemen, de straten tot leven brengen met mensen en vervoersmiddelen, … Het kan allemaal.

Bepaalde afwerkingen vragen manuele interventies waartoe 3D-printing op dit ogenblik nog niet in staat is. Soms is het ook kostefficiënter om afwerkingselementen, zoals mensen, auto’s, bomen, … achteraf toe te voegen in plaats van ze mee te printen.

Bij onze maquette van Corda Campus werd gekozen voor steriele gebouwen maar met een full color afwerking. Daarnaast werden ook hier de wagens, bomen en mensen toegevoegd na het printen.

Bij onze maquette van Corda Campus werd gekozen voor steriele gebouwen maar met een full color afwerking. Daarnaast werden ook hier de wagens, bomen en mensen toegevoegd na het printen.

3D-printing en traditionele maquettebouwtechnieken … samen sterk!

Traditionele maquettebouw en 3D-printing zijn dan ook geen opponenten, maar partners die in functie van het doel of de doelgroep waarvoor de maquette wordt gemaakt samen meer kunnen bereiken dan elk apart.

maquette-2

Wat CR3DO en Stadsbader met elkaar gemeen hebben

Lees meer

Onze eerste smartmaquette is er

Lees meer

De 3D-print Markt

Lees meer

“We hebben altijd de perceptie tegen”

Lees meer