Home Blog

Blog

Is uw prototyping efficiënt? 3 sectoren waarin 3D-printen hulp biedt

  • May 10, 2016
  • mieke

3D-printing zet de maakindustrie en heel wat andere sectoren op zijn kop. Men blijft steeds nieuwe toepassingen ontdekken. Zo vindt de technologie snel haar ingang in zeer uiteenlopende markten. Toch komt er één 3D-toepassing uit de bus als dominante speler over alle markten heen. En dat is prototyping.

Waarom prototyping via 3D-printen?

Prototypes bieden een visuele voorstelling van je design. Dit is nuttig wanneer je product of onderdeel nog in de fase van ontwikkeling is. Zo kan je het ontwerp testen op vorm, functie of maat. Vroegtijdig fouten ontdekken in je ontwerp kan je organisatie heel wat geld besparen.

3D-printen maakt het prototyping proces eenvoudig en efficiënt. Een eerste voordeel? Snelheid. 3D-printing is een vrij eenvoudig proces. Daardoor neemt het veel minder tijd in beslag dan traditionele productieprocessen. Een tweede voordeel? Kostenbesparing. Een 3D-geprint prototype is een stuk goedkoper dan de klassieke productie.

Omdat er in zoveel sectoren een vraag is naar prototypes, is de potentiële impact van 3D-printen groot. In het bijzonder werpen we ons licht op 3 sectoren waarin 3D-geprinte prototypes nuttig zijn. Welke meerwaarde kan het hen bieden?

Prototyping voor de automotive industrie

De automotive sector kent typisch een lang proces van productontwikkeling. Daarbij is prototyping ideaal om in elke fase van de ontwikkeling je design visueel en functioneel te testen op fouten. Of het nu gaat om een beginnend concept, een auto in volle ontwikkeling, een auto-onderdeel of een auto die tot in het verste technisch detail is uitgewerkt.

Een prototype in elke fase ondersteunt ingenieurs in de automotive sector om de juiste keuzes te maken. Om fouten of onzuiverheden te detecteren. Zo kunnen ze hun product telkens weer beter maken. Omdat er zoveel prototypes nodig zijn, duurt de productontwikkeling vaak lang en lopen de kosten hoog op. 3D-printen brengt daar verandering in. Het proces kan sneller verlopen en tegen een lagere kost. De organisatie kan hierdoor efficiënter produceren en ontwikkelen.

Omwille van die snelheid en kostenbesparing, biedt 3D-prototyping nog meer voordelen. Ingenieurs kunnen meer experimenteren. Soms gebruikt men goedkopere 3D-printers om creativiteit de vrije loop te laten. Zo kunnen ze hun impulsieve ideeën in iets fysiek omzetten. Dit kan leiden tot innovaties die anders misschien niet mogelijk waren.

Prototyping voor de bouw

Ook in de bouwsector werkt men regelmatig met prototypes. De bouwsector kent namelijk heel veel innovatie in processen en productie. Daarom is er dikwijls nood aan productontwikkeling. Zo’n nieuw product moet dan eerst getest worden op vorm, functie en maat.

Voorbeelden van dergelijke “producten” zijn kleinere bouwelementen, gereedschap, bepaalde onderdelen als ondersteuning bij een constructie, etcetera. 3D-printen maakt het mogelijk om die innovaties snel en kostenefficiënt te testen met een 3D-prototype.

Een bijkomend voordeel is dat een 3D-geprint prototype duurzaam is. Men heeft een ruime keuze uit materialen, waardoor men het meest geschikte materiaal kan kiezen voor het doel dat beoogd wordt met het nieuwe product. Daardoor kunnen die prototypes achteraf zelfs geprint worden als functioneel onderdeel. Zo kan men de print rechtstreeks in de bouw gebruiken. Zo maakt 3D-printen volledig komaf met een traditioneel productieproces.

Prototyping van juwelen

Voor designers zijn prototypes enorm waardevol. Een visueel model zegt veel meer dan een tekening. Dit helpt hen om klanten te overtuigen en hun ontwerp sneller in de markt te zetten. Niets is minder waar voor designers van juwelen.

Zo kan een klant bijvoorbeeld vragen om een juweel op maat te laten maken. Hiervoor zal je eerst een design moeten creëren, gebaseerd op zijn of haar eisen. Een prototype zorgt in dat geval voor transparantie. Het ontwijkt misverstanden. Je kan een klant namelijk exact laten zien hoe het ontwerp er zal uit zien wanneer het gefabriceerd wordt.

Ook bij de ontwikkeling van nieuwe juwelen of volledige collecties is prototyping via 3D-printen handig. Je kan eerst een testontwerp laten printen. Zo kan je achteraf nog aanpassingen doen en vermijd je de lancering van onsuccesvolle collecties. Zo’n 3D-model is veel goedkoper dan het fabriceren van een echt juweel als testontwerp.

Uw eigen prototype?

Heeft u ook nood aan een goed prototype? U wilt dat snel en kostenefficiënt, maar u wilt niet inboeten aan duurzaamheid? Cr3do helpt u graag verder.

Geen zorgen als u niet actief bent in een van de besproken sectoren. Wij verzorgen 3D-printing van A tot Z voor professionals uit eender welke sector. U kan met elk prototyping project bij ons terecht. Upload nu uw design via onze website en wij bekijken graag wat we voor u kunnen betekenen.

Wat CR3DO en Stadsbader met elkaar gemeen hebben

Lees meer

Onze eerste smartmaquette is er

Lees meer

De 3D-print Markt

Lees meer

“We hebben altijd de perceptie tegen”

Lees meer