Home Blog

Blog

Trendwatchers spotten bijzondere 3D prints

  • August 12, 2016
  • Véronique

Onze Cr3do trendwatchers selecteren bijzondere 3D prints

Sinds de fabricage van eenvoudige prototypes in plastiek heeft 3D printing een lange weg afgelegd. Volgens Jerermy Rifkin, de bekende futuroloog, staat 3D printing of Additive Manufacturing zoals het ook wordt genoemd, synoniem voor de derde industriële revolutie. 3D printing staat klaar om de productie over te nemen van klassieke productie- en assemblagelijnen die hun oorsprong vonden in de late 19de eeuw. Onze Cr3do trendwatchers volgen de evoluties op de voet.

 

Onze top 3 van 3D prints

3D printing heeft zowat ingang gevonden in elke sector en industrie, van bouw en architectuur tot prototyping, de automobielindustrie, ICT en robotica, de ruimte- en luchtvaart, de wapenindustrie, de medische wereld, onderwijs & research, kunst en cultuur, voeding enz. … om tenslotte de huiskamer niet te vergeten.

Uit alles wat met 3D printing vandaag de dag kan, maakten wij een selectie. We stelden onze top 3 samen en leggen uit waarom wij deze 3D prints of oplossingen fantastisch vinden.

 

Gezichtsreconstructie dankzij 3D printing

De 17-jarige Amerikaan, Jake Reynolds liep ernstige verwondingen op aan het gezicht tijdens een ongeval. De plastische chirurg, Dr. Prichard, gebruikte 3D printing om zijn gezicht te reconstrueren en herstellen. Daarvoor gebruikte hij een 3D afdruk van de andere, ongeschonden helft van zijn gezicht op basis waarvan hij de beschadigde helft opnieuw vorm gaf. Het resultaat is opmerkelijk. Na een aantal operaties zal er van de verwondingen weinig of niets meer te zien zijn.

Verwondingen aan het gezicht, zijn anders dan verwondingen elders aan het lichaam, in die zin dat ze niet of nauwelijks te verbergen zijn. Behalve zijn gezicht kreeg Jake ook zijn zelfvertrouwen terug.

 

Een bionische (motor)fiets

3D printing maakt het fabriceren van unieke ontwerpen mogelijk. De Technisch Universiteit van Delft en MX3D ontwierpen bijvoorbeeld de Arc Bicycle, een metalen fiets die door robots werd geprint. Eenzelfde bionisch design viel de Light Rider te beurt, de eerste 3D geprinte motorfiets. Algoritmes berekenden de meest optimale structuur om tot het lichtst mogelijke gewicht te komen waarbij de belasting en de drukbestendigheid waar rekening mee moet worden gehouden niet in gevaar komen. Topdesign vinden we dit.

trendwatchers spotten verbazingwekkende 3D geprinte fiets

Light Rider, de eerste 3D geprinte motorfiets

Een 3D bezoek aan het oude Rome

3D printing wordt ingezet om historische steden of sites te reconstrueren. Het volgende gaat nog een stap verder. Een virtuele 3D toer laat je een bezoek brengen aan het oude Rome … in het jaar 340. Anders dan bij een echt bezoek zie je niet alleen wat er is overgebleven, maar wandel je door de hele stad die virtueel werd heropgebouwd op basis van historische gegevens. Als dat geen back to the future is.

Wat CR3DO en Stadsbader met elkaar gemeen hebben

Lees meer

Onze eerste smartmaquette is er

Lees meer

De 3D-print Markt

Lees meer

“We hebben altijd de perceptie tegen”

Lees meer