Home Blog

Blog

Steeds meer architecten printen maquettes in 3D

 • August 1, 2016
 • Véronique

3D printing doet architecten dromen

Heel wat bekende en succesvolle architecten zijn al jaren hevige fans en gebruikers van 3D printing voor maquettes. Denk maar aan Zaha Hadid, de onlangs overleden architecte die o.a. het Havenhuis in Antwerpen ontwierp of Rem Koolhaas, Foster + Partners … om er maar enkele te noemen.

 

Welke architect maakt nog maquettes met de hand?

Het belangrijkste wapen van een architect om een klant of een jury over de streep te halen is en blijft het ontwerp van een bouwproject en de creativiteit van de designers. Schetsen op papier behoren al heel wat jaren tot het verleden, hoewel vele architecten wellicht nog een notitieboekje bij de hand hebben om snel indrukken en losse ideeën een eerste vorm te geven.

Om een ontwerp visueel toegankelijk en bevattelijk te maken voor leken – lees niet-architecten – zag een architect in het pre-3D printing tijdperk zich genoodzaakt om een 3D maquette te maken met de hand. De tijdsinvestering en de race tegen de klok om deze tegen de voorop gestelde deadline klaar te krijgen staan wellicht nog in het geheugen gegrift van menig architect die de schoolbanken al heel wat jaren achter zich heeft gelaten. Omwille van het tijdrovend aspect en de kost hebben heel wat architecten het maken van met de hand gemaakte maquettes en modellen zeer zeker afgeschreven.

De komst van 3D printing opende een waaier aan mogelijkheden die tot op vandaag nog zwaar worden onderschat.

 

3D printing verlicht de ontwerpfase

3D printing kan door een architect bijvoorbeeld al ingezet worden tijdens de ontwerpfase. Zo’n 3D print geeft een beter inzicht in dingen die minder makkelijk te ontdekken zijn bij een ontwerp op papier of pc. Denk aan mogelijke structurele zwakheden die pas duidelijk worden eens een maquette of model van alle kanten te bekijken valt. Vergissingen met mogelijk verregaande gevolgen en de ermee gepaard gaande kosten om dingen recht te zetten kunnen op die manier vermeden worden.

Sommige bronnen spreken over een kostenbesparing tot 75% door het inzetten van 3D printing in de ontwerpfase.

Voor gebruik in de ontwerpfase hoeven trouwens niet de meest gesofisticeerde, kwalitatieve of dure 3D printtechnieken worden ingezet.

 

Makkelijker en meer verkopen dankzij 3D printing

Met een 3D print kan een architect daarnaast ontwerpen aftoetsen bij de klant en bijsturen op basis van hun feedback. Heel wat niet-architecten of ingenieurs hebben het moeilijk om ontwerpen op papier of op pc te visualiseren of vertalen naar de realiteit. Een 3D maquette of model maakt een ontwerp meteen bevattelijk en inzichtelijk.

Het maakt dat een deel van het gesprek met een klant niet verloren moet gaan aan hoe er naar het ontwerp moet worden gekeken. De architect kan alle aandacht schenken aan waarom hij of zij het ontwerp op die manier heeft opgevat en wat de voordelen ervan zijn voor de klant.

De overtuigingskracht van 3D geprinte maquettes die dankzij een grotere precisie en niveau van detail een veel realistischer beeld geven van het project mag niet worden onderschat. Zo bewees Zaha Hadid met haar ontwerp van het Guangzhou Opera House in China. Dankzij de 3D print overtuigde ze de jury van de architectuurwedstrijd om de bouw ervan aan haar toe te vertrouwen.

 


9 extra voordelen van 3D printing

 1. 3D printers werken sneller dan mensen en nemen daarom heel wat minder tijd in beslag dan met de hand gemaakte maquettes of modellen.
 2. 3D printers kunnen ook ‘s nachts worden ingezet waardoor de doorlooptijd tussen een finaal ontwerp en de maquette enorm verkort.
 3. 3D printing kost minder dan manuren.
 4. 3D printing koopt tijd vrij voor architecten om zich te wijden aan meer value adding werk zoals bijkomende of nieuwe ontwerpen.
 5. De nauwkeurigheid en het niveau van detail bij 3D printing is vele malen hoger dan bij handwerk.
 6. 3D printing maakt complexe vormen en structuren perfect mogelijk. Ook ronde en gebogen vormen kunnen bijvoorbeeld worden geprint.
 7. 3D printing kan in kleur. Er komt dan geen verfwerk aan te pas.
 8. 3D printing kan in verschillende materialen.
 9. Zowel grote als kleine ontwerpen lenen zich tot 3D printing.

 

3D printing doet architecten dromen

3D printing heeft heel wat in haar mars om de wereld van de architectuur verder op zijn kop te zetten.

In mei rolde het eerste complete kantoorgebouw in Dubai uit een 3D printer. De kost- en tijdswinst tegenover een traditionele constructie is verbluffend: de ‘bouwtijd’ nam amper 17 dagen in beslag. De Verenigde Arabische Emiraten hopen tegen 2030 de helft van de nieuwe gebouwen in de hoofdstad op die manier op te trekken.

Maquette kantoorgebouw uit 3D printer

Eerste kantoorgebouw uit 3D printer in Dubai

Korter bij huis is de eerste stalen brug ter wereld in de maak. Ontwerper Joris Laarman, de Nederlandse R&D start-up MX3D en het bouwbedrijf Heijmans werken samen om de brug geprint en geplaatst te krijgen in 2017. Het printwerk zal de gracht van de Oudezijds Achterburgwal, op de Wallen in Amsterdam overbruggen.

Volgens de BBC zou 3D printing het mogelijk maken om één van de meeste ambitieuze bouwprojecten ooit, de Sagrada Familia in Barcelona, te finaliseren, meer dan een eeuw na de start ervan.

 

3D printing verlegt de grenzen van wat tot voor kort mogelijk of onmogelijk werd geacht binnen architectuur. Het maakt de hoofden en handen van architecten vrij om zich bezig te houden met datgene waar ze goed in zijn: ontwerpen en anderen overtuigen van hun creaties.

Wat CR3DO en Stadsbader met elkaar gemeen hebben

Lees meer

Onze eerste smartmaquette is er

Lees meer

De 3D-print Markt

Lees meer

“We hebben altijd de perceptie tegen”

Lees meer