Home Blog

Blog

Hoe hyper-realistisch wil jij je 3D renders?

  • August 17, 2016
  • Véronique
Één van de 3D renders van ontwerpbureau Daan Beugels

Een 3D render van ontwerpbureau Daan Beugels.

3D visualisatie is niet meer weg te denken uit architectuur en projectontwikkeling. De huidige technieken en tools laten 3D designers toe om de realiteit heel sterk te benaderen en zelfs te overtreffen. Een ontwerper of opdrachtgever vraagt zich dan ook best op voorhand af wat hij of zij met de 3D renders wil bereiken. Kwestie van de juiste verwachtingen te scheppen langs de kant van de klant …

Een beeld zegt meer dan 1.000 woorden

3D beelden, visualisaties of renders – hoe je ze ook noemt – hebben de bedoeling de koper een zo waarheidsgetrouw mogelijk idee te geven van hoe een ontwerp er na de bouw zal uitzien. Beter dan schetsen of plannen op papier (jawel, die zijn er nog steeds) of op pc, geven ze de uiteindelijke eigenaar van een residentieel of bedrijfspand de mogelijkheid om niet een, maar desnoods verschillende ontwerpen te beoordelen en indien mogelijk, bij te sturen in functie van de eigen noden en wensen.

House Gepo

Wittaya Wanpuk maakte voor Open Y office volgende render van House Gepo

De realiteit voorbij

Met 3D visualisaties vermijd je dus ontgoochelingen achteraf. Maar 3D renders lijken soms zo echt dat ze niet meer te onderscheiden zijn van foto’s. Door het toevoegen van onvolkomenheden zoals krassen in metaal, splinters in hout of zelfs vingerafdrukken kan je de indruk wekken dat het gaat om een bestaand bouwwerk.

“Door het toevoegen van onvolkomenheden zoals krassen in metaal, splinters in hout of zelfs vingerafdrukken kan je de indruk wekken dat het gaat om een bestaand bouwwerk.”

Daar stopt het niet. De kans bestaat dat 3D visualisaties er zelfs beter uitzien dan het effectieve bouwwerk. Denk maar aan het ontwerp van een gebouw waarin – bij wijze van voorbeeld – een volkomen fictief interieur wordt geplaatst om de geïnteresseerde een mogelijke indeling en invulling van de keuken, badkamer, living enz. te tonen.

Met dat beeld voor ogen tekent de klant voor het huis of appartement in kwestie. Tot de koper het gebouw zelf gaat inrichten en ver van het destijds getoonde ontwerp eindigt … met een mogelijke ontgoocheling in het einderesultaat tot gevolg.

Bibliothèque Nationale de France

Bibliothèque Nationale de France gerendered door Betrand Benoît

De juiste verwachtingen scheppen

Het is dan ook de taak van de ontwerper, architect of projectontwikkelaar om zijn potentiële klant zeer goed in te lichten over wat er getoond wordt en wat er in realiteit uiteindelijk wordt opgeleverd of niet. Wat er tot het bouwproject behoort en wat er bij wijze van voorbeeld is toegevoegd.

Hoe herken je een goede 3D designer?

Een goede 3D designer van architecturale visualisaties heeft heel wat vaardigheden in zijn of haar mars:

  • Een diepgaande technische kennis van de gebruikte software
  • Inzicht in en kennis van architectuur
  • De nodige portie creativiteit
  • Tenslotte en wellicht de belangrijkste en eentje die vaak wordt vergeten … inzicht in architectuurfotografie.

Pareltjes van 3D visualisaties

Staithe End by Henry Goss Architects

Staithe End House door Henry Goss Architects uit Londen

Elk jaar vinden de CGArchitect.com 3D Awards plaats. Deze prijs bekroont de beste 3D visualisaties in verschillende categorieën. Een van de inzendingen en nominaties vorig jaar kwam van het Belgische ontwerpbureau Daan Beugels. [zie foto bovenaan]

Het is maar een van de pareltjes die 3D visualisaties kan opleveren. De 3D renders van het Staithe End House van de Londense Henry Goss Architects [zie foto], het House GePo van Wittaya Wanpuk (Open Y office) [zie foto] of de Bibliothèque Nationale de France van de hand van Betrand Benoît [zie foto] zijn nog enkele voorbeelden die bewondering alleen maar opwekken.

Heeft 3D renderen een meerwaarde voor jouw bouwproject?

Wat CR3DO en Stadsbader met elkaar gemeen hebben

Lees meer

Onze eerste smartmaquette is er

Lees meer

De 3D-print Markt

Lees meer

“We hebben altijd de perceptie tegen”

Lees meer