Home Blog

Blog

Hoe iedereen kunst kan beleven dankzij 3D-printing

  • May 31, 2016
  • mieke

Mona Lisa, De Schreeuw, Sterrennacht,… we weten allemaal hoe die bekende kunstwerken eruit zien. Of toch niet? Voor blinden ligt dat namelijk anders. Kunst is bijna per definitie visueel. Daarom kunnen heel wat blinden of slechtzienden een kunstwerk nooit ten volle beleven. Maar wat als er nu een tastbare versie van een kunstwerk zou bestaan? Dat is waar 3D-printing het verschil kan maken.

Kunst moet je niet zien, je moet het beleven

Dankzij 3DPhotoworks, een prachtig Amerikaans initiatief, wordt kunst toegankelijk voor blinden en slechtzienden. Door middel van 3D-printing technologie maken zij een reliëfversie van bekende en minder bekende werken. Een blind persoon kan het kunstwerk voelen en rechtstreeks zelf interpreteren. Als blinde ben je niet meer afhankelijk van iemand anders zijn interpretatie. Niet alleen de kunst beleven is voor hen van grote waarde, maar ook de vrijheid en zelfstandigheid die ze hierdoor kunnen beleven.

Kaitlyn, een blinde jongedame, getuigt tijdens de expositie van de National Federation of the Blind. “Toen we klein waren nam mama ons soms mee naar een museum. Als we geluk hadden, mochten we handschoenen aandoen en een beeldhouwwerk aanraken. Maar kunst is iets dat niet toegankelijk is voor blinde mensen.” Zij geniet dan ook volop van deze expositie: “Het is een geweldig leermiddel voor blinden. Ik kan nu echt een beeld krijgen van de Mona Lisa op een manier waarop dit vroeger nooit mogelijk was.”

Niet alleen voor blinden is 3D-kunst een meerwaarde. Het geeft een extra dimensie aan traditionele of nieuwe kunstwerken. Vroeger draaide kunst enkel om zichtbare schoonheid. Nu wordt de totale beleving steeds belangrijker. Er wordt steeds vaker aandacht gehecht aan andere zintuigen. Naast “zien”, kunnen we dankzij 3D-printen ook kunst “voelen”.

Een kunstwerk 3D-printen: hoe werkt het?

3DPhotoworks werd opgericht door John Olson en Romeo Edmead. Edmead verloor zelf op jonge leeftijd zijn zicht. Zij recreëren kunstwerken met behulp van een 3D-printingproces.

Een schilderij of foto bestaat typisch in 2D. Dit 2D-kunstwerk wordt eerst omgezet naar een 3D-versie via een 3D-renderingproces. Wanneer men van deze afbeelding een 3D-bestand heeft gegenereerd, worden die data naar een geschikte 3D-printer verstuurd om het kunstwerk in reliëf te printen.

Ten slotte legt men een afbeelding van het schilderij in kleur over het 3D-werk. Zo test men of de lagen van het geprinte werk de juiste diepte van het schilderij weerspiegelen. Zo blazen Olson en Edmead nieuw leven in bestaande kunstwerken. Een driedimensionaal leven.

John Olson 3D-geprinte kunst

Image source: 3DPhotoworks via http://www.nationalgeographic.nl/artikel/3d-printing-maakt-kunst-zichtbaar-voor-blinden

Heb jij ook een verfrissende kijk op kunst?

Ben jij kunstenaar of fotograaf? Wil jij je werk nieuw leven inblazen en een extra dimensie geven? Een dimensie die voor iedereen toegankelijk is? Een dimensie die van kunst een echte belevenis maakt?

Neem vrijblijvend contact met ons op. Wie weet werken wij binnenkort samen aan een vernieuwend project!

 

Bronnen:

  • http://www.nationalgeographic.nl/artikel/3d-printing-maakt-kunst-zichtbaar-voor-blinden
  • http://www.3dphotoworks.com
  • https://www.youtube.com/watch?v=kQQaEo8MqDQ

Wat CR3DO en Stadsbader met elkaar gemeen hebben

Lees meer

Onze eerste smartmaquette is er

Lees meer

De 3D-print Markt

Lees meer

“We hebben altijd de perceptie tegen”

Lees meer