Home Blog

Blog

5 inspirerende voorbeelden waarbij 3D-printen het verschil kan maken

  • March 9, 2016
  • mieke

3D-printing is een opkomende industrie met enorm veel potentieel. De huidige 3D-printing technologieën maken al heel wat mogelijk. In de toekomst zullen innovaties nog meer opportuniteiten creëren. Om jullie een idee te geven van de mogelijkheden van 3D-printen, selecteerden wij een aantal opmerkelijke cases die ons inspireren of verwonderen.

1.   Adidas: 3D-schoen van oceaanafval

Om een statement te maken op vlak van ecologie, werkt Adidas samen met Parley for the Oceans. Zij creëerden samen een concept voor een sportschoen, gemaakt uit oceaanafval. De bovenkant bestaat uit oceaanplastic en de tussenzool werd 3D-geprint met gerecycleerd materiaal, waaronder kieuwnetten. Op die manier willen zij innovatie brengen in hun industrie, gekoppeld aan een hoger maatschappelijk doel.

Voorlopig zou het bij een prototype blijven en zou de schoen niet op de markt komen. Dit initiatief dient echter als statement naar de industrie toe. Op basis van nieuwe technologieën zoals 3D-printing, kunnen er in de toekomst efficiënte oplossingen ontstaan op allerlei vlakken, in dit geval op vlak van ecologie. Geweldig, toch?

3D geprinte schoen Adidas

Bron afbeelding: Adidas

Bron: Adidas

2.   3D-printer als tool om blinde dochter te onderwijzen

Dit hartverwarmende verhaal speelt zich af in Californië. De man in kwestie heeft wel een heel speciale toepassing gevonden van een 3D-printer. Hij gebruikt het namelijk om zijn blinde dochter te onderwijzen. Door dingen in 3D te printen, heeft ze de verhoudingen van breuken beter leren inschatten. Door de objecten te voelen, worden zulke abstracte concepten voor haar concreter en tastbaarder. In het filmpje hieronder kan je zien hoe deze jongedame en haar vader aan de slag gaan met de 3D-printer.

Bron video: YouTube

Bron: Telegraph

3.   Een 3D-replica van je eigen foetus tijdens de zwangerschap

Je zwangerschap vastleggen in een 3D-model? In Japan kan het allemaal! Fasotec en Hiroo Ladies Clinic zijn daarvoor een samenwerking aangegaan. Zij maken van de binnenkant van een vrouw haar zwangere buik een 3D-geprint object.

Het lichaam van de vrouw wordt met een transparante stof nageprint. Voor het lichaam van de baby wordt een witte stof gebruikt. Het resultaat? Een 3D-replica model van jouw ongeboren baby. Je kijkt zo doorheen de transparant geprinte buikwand naar de 3D-geprinte foetus.

Het ziet er misschien een beetje raar of eng uit, maar de vrouwen die dit reeds uittestten zijn er erg positief over. Ze vinden het machtig om een kopie van de binnenkant van hun eigen lichaam te kunnen zien, en zelfs vast te houden. Na de zwangerschap is het voor hen een prachtige herinnering aan hun draagtijd.

3D print foetus

Bron afbeelding: Diginfo.tv

Bron: Diginfo.tv

4.   3D-printing van levende lichaamsdelen

Waar het vorige voorbeeld nog gewoon ging om een niet-levend object, gaan we in dit voorbeeld nog een stapje verder. Het klinkt erg futuristisch, maar in de Verenigde Staten zijn onderzoekers  erin geslaagd om ‘levende’ lichaamsdelen te printen in 3D. Deze werden vervolgens geïmplanteerd bij testdieren. De geïmplanteerde delen functioneerden zoals normale lichaamsdelen. De ambitie is om die lichaamsdelen op termijn te kunnen implanteren bij menselijke patiënten.

Door de nieuwe techniek die werd toegepast in het Wake Forest Baptist Medical Centre, werden een aantal uitdagingen om dat doel te bereiken al uit de weg geholpen. Zij 3D-printten een weefsel waarin zich microkanalen bevinden, zodat voedingsstoffen en zuurstof het weefsel kunnen binnendringen. Zo worden de cellen levend gehouden, een uitdaging waar eerder nog geen oplossing werd gevonden. Het is nu een kwestie van testen hoe duurzaam de implantaten zijn.

Er zijn zeker nog een aantal uitdagingen in dit veld, en er moet eerst voldoende onderzoek gebeuren voordat dit effectief op patiënten kan worden toegepast. Toch kan dit soort innovatie de start zijn van een grote doorbraak in de toekomst van de medische sector.

Bron: BBC

5.   Een volledig 3D-geprint gebouw

Het Chinese bedrijf WinSun Decoration Design Engineering Co. is erin geslaagd om volledige gebouwen te 3D-printen. Dit werd mogelijk gemaakt door een enorme 3D-printer. Voor het printen gebruiken ze een speciale inkt gemaakt van bouwafval, waaronder beton en glasvezel. Op die manier recycleren zij niet alleen bouwmaterialen, maar maken ze ook de 3D-geprinte constructie enorm sterk.

Wat is nu het voordeel? Wel, zo’n constructie kan veel sneller “gebouwd” worden en er is heel wat minder materiaal voor nodig dan bij een klassiek bouwproces. Het proces verloopt dus efficiënter.

Bron video: YouTube

Bron: 3dprint.com

Wat met jouw design?

Zoals in deze cases te merken valt, maakt de innovatieve 3D-printing technologie vandaag de dag al heel wat mogelijk. Cr3do gelooft in de toekomst van deze sector. Gebouwen printen we zelf nog niet, maar met een maquette helpen we je heel graag verder. Hebben deze voorbeelden je verbeeldingskracht aangesproken? Speel je met het idee om een design te laten 3D-printen? Upload vandaag nog je tekening op onze website en maak van je concept iets tastbaars!

Wat CR3DO en Stadsbader met elkaar gemeen hebben

Lees meer

Onze eerste smartmaquette is er

Lees meer

De 3D-print Markt

Lees meer

“We hebben altijd de perceptie tegen”

Lees meer