Home Blog

Blog

Wat 3D-rendering kan betekenen voor de architectuur

  • April 27, 2016
  • mieke

3D-technologie heeft heel wat voordelen te bieden voor professionals binnen de architectuur. Neem nu 3D-geprinte maquettes. Een simpel, snel en duurzaam alternatief voor de traditionele maquettebouw. Nochtans, 3D heeft meer te bieden voor architecten dan enkel maquettes. Heb je bijvoorbeeld al ooit gehoord van 3D-rendering?

Wat is 3D-rendering?

Stel, je hebt als architect een plan gemaakt voor een bouwproject. Daarmee wordt het concept en de indeling van het gebouw duidelijk, maar jij wil graag dat extraatje. Je wil nu graag tonen aan je klant hoe het gebouw er visueel uit zou zien. Je wil dus eigenlijk een foto tonen van een gebouw dat nog niet gebouwd is.

Onmogelijk? Fout! Met 3D-rendering wordt het allemaal mogelijk. Alle informatie over je bouwproject ligt vervat in het bouwplan of een 3D-tekening. Het renderingproces zet al die informatie om naar een soort foto. Het verschil met een echte foto is dat alles in een 3D-render denkbeeldig is. Nog niet bestaand in de fysieke wereld. Zo’n afbeelding wordt dus geproduceerd, in plaats van gefotografeerd. Heel wat complexer, zonder twijfel.

Hoe komt een 3D-render tot stand?

Met speciale 3D-rendering software wordt alle informatie van het 3D-model van je bouwproject omgezet naar een afbeelding. Dat is het werk van een goede 3D-designer. Hoe doet hij dat?  Door de juiste belichting en schaduw toe te passen. Door alles in de juiste proporties te plaatsen. Door het object te projecteren in de gewenste omgeving. Door de juiste kleuren en passende materialen te kiezen. Kortom, alle eigenschappen van het 3D-model worden in kaart gebracht in een 2D-afbeelding.

De meerwaarde van 3D-rendering?

3D-rendering stelt je in staat om foto’s te genereren van dingen die nog niet fysiek aanwezig zijn. Dit biedt nieuwe mogelijkheden voor architecten, aannemers of projectontwikkelaars.

3D-renders helpen je om je project visueel voor te stellen. Het wordt plots allemaal heel erg tastbaar. Neem nu dat je gevraagd wordt om een plan te maken voor een huis. Met een visuele render van het gebouw weet de klant waarvoor hij tekent. Hij heeft het huis met zijn eigen ogen kunnen zien. Dit schept vertrouwen en transparantie. Het geeft de klant een veilig gevoel.

Niet alleen de buitenkant en omgeving van het gebouw kunnen worden gerenderd. Ook de ruimtes en het interieur kunnen tot in detail worden weergegeven met een 3D-render. Bijvoorbeeld, je werkt aan een groot bouwproject met appartementen die apart verkocht zullen worden. Als potentiële kopers een “foto” kunnen zien van het interieur, dan is de overtuigingskracht veel groter. Ze zetten een eerste virtuele stap in hun nieuwe woning. Die ervaring kan de vonk doen overslaan.

Kort samengevat: wat een goede 3D-render kan betekenen voor architecten? Overtuigingskracht. Geloofwaardigheid. Je project visueel en tastbaar maken. Kortom, het helpt architecten om nieuwe projecten of klanten binnen te halen.

3D-renders van uw project laten maken?

Cr3do houdt zich naast het 3D-printen van maquettes ook bezig met architecturale renders. Heeft u interesse om uw visuele overtuigingskracht een boost te geven?

Upload dan nu uw tekening via onze website. Wij bezorgen u zo snel mogelijk een offerte voor de 3D-renders van uw project.

Wat CR3DO en Stadsbader met elkaar gemeen hebben

Lees meer

Onze eerste smartmaquette is er

Lees meer

De 3D-print Markt

Lees meer

“We hebben altijd de perceptie tegen”

Lees meer