Home Blog

Blog

3D printed prototyping voor plastic verpakkingen

  • September 29, 2015
  • Stef

3D printed prototyping is een boomende business aan het worden.

Een klant van ons uit de verpakkingsindustrie moet op regelmatige basis nieuwe prototypes ontwikkelen en testen alvorens deze op grote schaal in productie kunnen gaan. Hiervan maakte men vroeger een aluminium prototype, dewelke al snel enkele duizenden euro’s kost. Met de opkomst van 3D printed prototyping kunnen we dit probleem tackelen.

In het verleden werden deze prototypes steeds gefreesd met CNC gestuurde machines. Hiervoor diende men te vertrekken van een blok materiaal (bv. aluminium), deze manueel te bevestigen op de CNC machine en daarna nodige frezen & boren nog in te stellen. Eens dit gebeurd was moest men het onderdeel programmeren met speciale CAM (computer aided manufacturing) software zodat de freesmachine kon beginnen. In de meeste gevallen is de operator dan ook verplicht bij de machine te blijven om op regelmatige basis alle handelingen van de machine te controleren.

Met 3D printed prototyping wordt dit allemaal een stuk eenvoudiger. Onze tekenaars kunnen een CAD (computer aided design) bestand inlezen in onze 3D printer software, dewelke dan automatisch de printbanen voor het prototype gaat berekenen. Eens dit gebeurd is kan men eenvoudig het bestand met de printbanen doorsturen naar de 3D printer zodat deze kan beginnen met printen. Enkele uren later kunnen we het 3D geprinte onderdeel van de printer halen. In de meeste gevallen zijn de prototypes onmiddellijk gebruiksklaar en dient hier dus geen nabewerking meer aan te gebeuren.

Omwille van de designvrijheid & snelheid van dit proces hebben we de kost voor een dergelijk prototype dan ook tot slechts enkele honderden euro’s kunnen terugbrengen. Er kunnen nu ook makkelijk & snel meerdere varianten van het prototype worden aangemaakt om alles uitbundig te kunnen testen.

Als 3D printing service adviseren we onze klanten steeds over de mogelijkheden van 3D printed prototyping voor hun specifieke toepassing.

Meer weten over onze 3D printing service? Neem dan zeker een kijkje op onze website!

Wat CR3DO en Stadsbader met elkaar gemeen hebben

Lees meer

Onze eerste smartmaquette is er

Lees meer

De 3D-print Markt

Lees meer

“We hebben altijd de perceptie tegen”

Lees meer